Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja -kirjan kansi.
Humei! Tiedätkö, miksi tarvitaan taivaankorjaajaa?
29.9.2022
Botnia-kirjallisuuspalkinnon logo
Botnia-palkinnon raatiin tunnettuja kirjallisuusvaikuttajia, Hätälä vuoden 2023 lahjoittaja
12.12.2022
Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja -kirjan kansi.
Humei! Tiedätkö, miksi tarvitaan taivaankorjaajaa?
29.9.2022
Botnia-kirjallisuuspalkinnon logo
Botnia-palkinnon raatiin tunnettuja kirjallisuusvaikuttajia, Hätälä vuoden 2023 lahjoittaja
12.12.2022

Lehtolan teos Entiset elävät meissä sai Botnia-palkinnon

Kukitettu Veli-Pekka Lehtola

Jutun kirjoittaja Veli-Pekka Lehtola (Professor Emeritus) on myös vuoden 2022 Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittaja tietokirjallaan Entiset elävät meissä. Kuva: Ville Honkonen

Kukitettu Veli-Pekka Lehtola
Tietokirjailija, professori Veli-Pekka Lehtola kirjoitti tämän vuoden Botnia-voittajateoksen. Kuva: Ville Honkonen

Julkaistu 10.10.2022

Vuoden 2022 Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi valittiin Veli-Pekka Lehtola tietokirja Entiset elävät meissä. Saamelaisten historiat ja Suomi (Gaudeamus 2022). Palkintosumma on 15 000 euroa.

Raati luonnehtii voittajateosta seuraavasti:

”Veli-Pekka Lehtolan Entiset elävät meissä. Saamelaisten historia ja Suomi on ainutlaatuinen, taitavasti kirjoitettu tietokirja, joka valaisee aihettaan ikään kuin sisältä päin. Se punoo yhteen tekijänsä syvää akateemista asiantuntemusta ja saamelaisen muistikulttuurin kerroksia, saamelaisten omia ääniä ja kokemuksia. Teos ei kuitenkaan tarkastele vain saamelaisuuden vaan myös pohjoisen historiaa. Lisäksi se on kansainvälisesti kiinnostava käsitellessään Euroopan unionin alueen ainoan alkuperäiskansan elävää menneisyyttä.”

”Lehtolan lähtökohta saamelaisten omasta historiatietoisuudesta ja ”meijän historioista” toimii erittäin hyvin. Teos on sujuvalukuinen ilman että siinä vedetään millään tavalla mutkia suoriksi tai tingitään tiedollisesta syvyydestä. Lehtola kirjoittaa inspiroivasti ja elävästi – kuivakkuudesta ei ole tietoakaan. Vahvasti tietoon pohjautuva teos onnistuu herättämään lukijassa syviä tunteita samalla tavoin kuin parhain kaunokirjallisuus.”

”Yhdessä kohdassa se saa lukijansa nauramaan, toisessa pyyhkimään kyyneleitä, mutta ennen kaikkea se avartaa lukijansa käsityksiä saamelaisten historiasta ja historian tulkinnasta. Lukija joutuu katsomaan itseään peiliin ja oppii jotain itsestään.
Entiset elävät meissä. Saamelaisten historia ja Suomi kertoo menneestä ja heijastaa tätä hetkeä, mutta ennen muuta se on tärkeä tuleville polville.”

Palkinnonjakotilaisuus pidetään lauantaina 15. lokakuuta kello 14 Paljetti-kahvilassa Kulttuuritalo Valveella (Hallituskatu 7, Oulu). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Palkinnonjakotilaisuuden jälkeen voittaja on tavattavissa Suomalaisessa Kirjakaupassa (Kauppakeskus Valkea, Oulu) kello 15.30.

Helsingin Kirjamessuilla Lehtola esiintyy Lonna-salissa lauantaina 29. lokakuuta kello 11.

Kuudetta kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon perustaja ja jakaja on Oulun kirjailijaseura ry. Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki, Osuuskauppa Arina ja Fingersoft. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä, Booky.fi ja Oulun ammattikorkeakoulu.

15 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen, sillä ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantamon julkaisema teos. Kielirajaustakaan ei ole – riittää, että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä. (SK)