Kaunokirjallisuus on turvetta
20.4.2021
Siniristi piristi
7.6.2021
Kaunokirjallisuus on turvetta
20.4.2021
Siniristi piristi
7.6.2021

Kesää ja kulttuuritapahtumia odotellessa

Kuva: Janne Leppäkoski

Kuva: Janne Leppäkoski

Julkaistu 20.4.2021

Olin optimistinen ja ostin jo reilu kuukausi sitten lipun ensi kesän uuteen musiikkiin ja kirjallisuuteen keskittyvään Bättre Folkiin. Monena vuotena liput ovat menneet mattimyöhäiseltä sivu suun, sillä Hailuodon Marjaniemessä järjestettävä festivaali on nauttinut jo vuosia suurta suosiota. Tapahtumaa ei kuitenkaan ole haluttu kasvattaa liian isoksi. Edelliseen festivaaliin vuonna 2019 myytiin 5 000 lippua, ja määrä asetettiin tuolloin yleisömäärän katoksi. Viime kesänä tapahtuma jouduttiin monien muiden kulttuuri- ja taidetapahtumien tapaan perumaan.

Korona on kurittanut erityisen raskaasti juuri taide- ja kulttuurialaa, jolla työskentelee Suomessa 135 000 ihmistä. Esiintyviltä taiteilijoilta ja tapahtumien järjestäjiltä työt ovat olleet korona-aikana käytännössä loppu. Siksi on ymmärrettävää, että kulttuuriministeri Annika Saarikon sunnuntaina julkaisema avoin kirje noin 2300 ihmistä suoraan työllistävän turvealan puolustamiseksi tuntuu monista epäreilulta. Ilmaston näkökulmasta energiantuotanto turpeen avulla ei ole kannattavaa, eikä se kannata kohonneiden päästökaupan hintojen takia myöskään taloudellisesti.

Jokainen työpaikka on tietenkin tärkeä, ja turvealan työntekijöille onkin kaavailtu erilaisia tukitoimia muun muassa uudelleenkoulutuksen muodossa, kun turvetuotannosta luovutaan. Tukitoimia kaivattaisiin kipeästi myös kulttuuri- ja taidealalle. Mutta jos luovien alojen toimijat vastaavasti kouluttautuisivat kaikki eri aloille, muuttuisi maailma kovin paljon synkemmäksi. Ei sellaista maailmaa voi edes kuvitella, niin monella tapaa taide- ja kulttuurialan tuotteet ovat osa ihan meidän kaikkien jokapäiväistä elämää.

Kirjailija Jarmo Stoor toteaa haastattelussa, että kirjallisuuden tehtävä on viihdyttää, lohduttaa ja tarjota vertaistukea. Samoin voi ajatella muistakin taiteen ja kulttuurin aloista. Mitenhän tätä korona-aikaakaan olisi kukaan jaksanut ilman elokuvien ja sarjojen (joita ei olisi niitäkään ilman kirjallisuutta) tarjoamaa viihdettä ja lohtua, mahdollisuutta paeta hetkeksi hermoja raastavaa arkitodellisuutta? Taiteen ja kulttuurin arvoa ei voi mitata pelkästään rahassa, mutta alan työntekijät ovat silti yhtä riippuvaisia toimeentulosta kuin ihmiset millä tahansa muulla alalla.

Verkossa kiertää parhaillaan adressi, jossa kulttuuritapahtumien avaamista vaaditaan heti kun mahdollista. Valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Forum Artis ry:n aloittamassa adressissa valtioneuvostolle esitetään, että kulttuuritapahtumia kohdeltaisiin tasavertaisesti muiden tapahtumien kanssa, kun Suomi alkaa pandemian lieventyessä avautumaan.

Toivotaan todella, että koronatilanne alkaa hellittää, saamme kaikki rokotteemme ja pääsemme kesällä nauttimaan turvallisesti järjestetyistä kulttuuri- ja taidetapahtumista. Bättre Folk järjestetään ulkoilmatapahtumana, joten toivo sen toteutumisesta elää, sillä riskiä saada tartunta ulkotiloissa pidetään melko matalana.

Maria Kurtti, päätoimittaja