Puheenjohtajan terveiset
29.6.2022
Kirjoituksia kellarista
29.9.2022
Puheenjohtajan terveiset
29.6.2022
Kirjoituksia kellarista
29.9.2022

Heidi Silvan: #luemua

Lähikuva Heidi Silvanista.

Heidi Silvan (kuva: Myllylahti).

Vuosi 2022, ja kirja-alalla pöyristyttiin: WSOY ilmoitti järjestävänsä valitsemilleen sosiaalisen median vaikuttajapersoonille oman kirjoittajakoulutuksen. Jo vilkuilun perusteella selvisi, että koko kirja-alalla ei suinkaan pöyristytty, vaan lähinnä muutamat kovaääniset tai kirjailijaksi haluavat pöyristyivät. Ymmärrän. Suomen kokoisessa maassa mikä tahansa ohituskaistalta vaikuttava pistää pöyristymään, jos omat haaveet ovat täsmälleen samassa kohteessa.

Keskustelupalstoilta olen ohimennen ja laiskasti lukenut mielipiteitä kirjoittajakoulusta sen kummemmin keskittymättä, sillai vaan, niinku sivusilmällä, jo julkaisseen kirjailijan itsevarmuudella, koska ei ole itseltä pois, jos joku toinenkin pääsee julkaisemaan. Keskustelupalstoilla joku oli sitä mieltä, että ”hyvä vain, jos näitä influenssereita opetetaan kirjoittamaan”. Oletuksena rivien välissä, etteivät he toistaiseksi vielä kovin hyvin osaa. Joku toinen toisaalla kommentoi, että tässähän somevaikuttajat saavat taas uuden ohituskaistan, taas uudella tiellä, tällä kertaa kirjailijaksi.

Aivan muualla on jo vuosikausia väsyttävyyteen asti pohdittu, miten nuorten lukuintoa saataisiin nostettua ja miten kirjat päätyisivät älylaitteiden tilalle. Sen saman ajan monet nuoret ovat seuraajamäärien perusteella lukeneet – kaikkia ei saa lukemaan millään – juuri näiden somevaikuttajien tekstejä. Jokin syyhän siihen täytyy olla. On ote, joka kiinnostaa lukijoita, tuore näkökulma ja kielellinen taitavuus, joka kirjoittajakoulun hionnassa tuottaa pitkän tekstin tarjolle niille, joiden keskittymiskyky oletettavasti on vaarassa kutistua ADHD-oravan tasolle. Ehkä tämä on sitä, mitä tarvitaan nuorten lukuinnon nostamiseen, ja WSOY:llä on hoksattu se.

Turha kadehtia. Seuraajia kerryttäneet influensserit ovat jo tehneet alallaan kovan työn, ja edessä on toinen. WSOY:n lisäksi tarjolla on muitakin kirjoittajakoulutuksia, eikä mikään taho lupaa kustannussopimusta koulutukseen valituille, joten se siitä ohituskaistasta. Koulutusta ei edes tarvita. Kuka tahansa voi kirjoittaa. Näytöt vain kehiin, pelkät blogijulkaisut eivät riitä. Pitää olla taitoa tuottaa pitkää tekstiä, ja jos kirjoittajakoulutuksen influenssereiden teokset tulevaisuudessa julkaistaan, vastassa on valmiiksi kriittinen yleisö. Siksi on oltava olemassa tarina, Se Tarina, The Story, jonka haluaa kirjoittaa ylös ja ulos, koska aivot sakkaavat, jos sitä yksin sisällään pidättelee.

Täällä huutelee nuortenkirjailija, jonka oma somepresenssi on keski-ikäisen täti-ihmisen. Vaikka somepresenssini on matala, minäkin ymmärrän, että nuorille kirjoittavan olisi oltava siellä missä nuoretkin. Miksipä siis nuorille tai nuorille aikuisille kirjoittava ei voisi myös tulla sieltä, mistä kohderyhmäkin, somesta? Siellähän ne nuoria kiinnostavat in-jututkin ovat.

Somen seuraamisen sijaan kirjoitan mieluummin kirjoja. Olen sitä ikäluokkaa. Se ei silti tarkoita, että tulevien kirjailijakollegoidenkin olisi oltava samanlaisia, yhtä väsähtäneitä ja keski-ikäisiä. Minun puolestani kenttää saa uudistaa ja tulla somesta tai olla Insta-Snap-TikTokissa ja mitä näitä onkaan. Niinhän nuorten ihmisten pitääkin. Ja kaikki saavat kirjoittaa kirjoja, opiskella kirjoittamista ja hioa taitojaan vaikka sitten kustannusyhtiön markkinointiosaston opissa, jos sinne tekstinäyttöjen perusteella pyydetään.

Lähikuva Heidi Silvanista.
Heidi Silvan (kuva: Myllylahti).

Aika paljon pitkäjänteisempää työtä kirjan kirjoittaminen on kuin postaaminen ja osoittaa, että kirjoittaminen ja kirjailijuus, sen myötä lukeminenkin, kiinnostavat somen ohella kateuteen asti uuttakin sukupolvea aina vaan.

Vuosi 2022, ja kirja-alalla myös innostuttiin. Kerrottiin, että Filmiapaja-hanke rohkaisee ja kannustaa, ehkä vähän potkiikin pohjoissuomalaisia kirjallisuuden ja audiovisuaalisen alan tekijöitä yhteen. Missään ei pöyristytty. Kun on jo julkaissut kirjan, meriitit yhteistyöideoille ovat olemassa, vaikka loppujen lopuksi hankkeen ajatus on aivan samanlainen kuin WSOY:n tarjous vaikuttajapersoonille: tee kovasti työtä, opiskele uutta tapaa tehdä ja kirjoita paremmin, niin voi olla, että ylität julkaisukynnyksen itsellesi uudessa formaatissa.

Heidi Silvan

Julkaistu 29.9.2022