Jenni Räinän tietokirja on jälleen Botnia-ehdokkaana – ”Kirjoittaminen helpottaa ilmastoahdistusta”
9.9.2021Eero Suvilehto: Runo
29.10.2021Julkaistu 29.10.2021
Ruotsalaista kirjallisuutta viedään maailmalle lähes kymmenkertainen määrä verrattuna meikäläiseen, mikä ei ole ihme. Kulttuuriviennille on Ruotsissa vahvat, lähes vuosisadan mittaisen perineet. Aluksi se tarkoitti Ingrid Bergmania ja Anita Ekbergiä, sitten pop-musiikki ja Abbaa, kunnes tällä vuosituhannella oli kirjallisuuden vuoro – nordic noir eturintamassa.
Kulttuuriviennin arvoa Ruotsin maabrändille on vaikea löytää tilastoista, mutta on helppo sanoa, että kyse on miljardeista. Euroista.
Mitä me voimme Suomessa ja Oulussa tehdä asian eteen?
Oulun kirjailijaseura järjesti tämän vuoden helmikuussa kaikkien aikojen ensimmäisen kirjallisuusvientiä edistävän Black Hole – Books meet rights -tapahtuman. Paitsi ensimmäinen, se on myös ainoa suomalainen kirjallisuustapahtuma, joka keskittyy täysin kirjaviennin kasvattamiseen. Lyhyestä valmisteluajasta huolimatta tapahtuma kokosi osallistujia 19 eri maasta, neljältä mantereelta. Tapahtuman keskeinen sisältö oli esitellä pohjoispohjanmaalaisten kirjailijoiden tuotantoa käännösnäytteineen kirja-alan kansainvälisille ammattilaisille.
Kovan menestyksen innoittamana Black Hole järjestetään helmikuussa 2022 uudestaan. Sen ympärille kootaan läpi vuoden toimiva Black Hole -verkosto, jossa suomenkielisestä kirjallisuudesta kiinnostuneet voivat verkottua ja vaihtaa tietoja – olivatpa he kotoisin mistä maailman kolkasta tahansa.
Pohjois-Pohjanmaan Liitto ja Oulun kaupunki ovat myöntäneet rahoituksen Black Hole -verkoston rakentamiselle ensi vuodelle. Tapahtuman ja verkoston tavoitteeksi on asetettu, että Black Hole kasvaa muutaman vuoden kuluessa brändiksi, jonka kirjallisuusalan ammattilaiset ja kustantamot tuntevat kaikkialla.
Kun kirjallisuuden voimin avataan ikkuna maailmalle, kannattaa samasta luukusta heiluttaa muitakin lippuja. Koska kirjallisuus ei ole irrallinen saareke, eikä kukaan meistä pärjää yksin, Oulun kirjailijaseura kutsuu alueen yrityksiä mukaan kirjoittamaan tätä menestystarinaa. Olemme tulevina vuosina eurooppalaisen kulttuurihuomion polttopisteessä, joten käännetään huomio maailmanlaajuiseksi.
Oulun tärkeintä puistoa koristaa runoilijan patsas. Se pystytettiin samaan aikaan, kun oululaisten tervaporvareiden laivat seilasivat kaikilla maailman merillä ja Oulun nimi tunnettiin joka satamassa.
Tehdään se uudestaan.
Antti Leikas
Kirjoittaja on kirjailija, viestintäalan yrittäjä ja Oulun kirjailijaseura ry:n puheenjohtaja.