Stiiknafuulia nykyaikaan
22.10.2020Suomalaisen kirjallisuuden vienti kasvuun
8.3.2021Finlandia-palkinto ei olekaan viinanmarkkinointitemppu vaan tunnustus kirjallisista ansioista. Kaunokirjallisuuden vuoden 2020 ehdokkaat ovat: Heiman, Raija, Ei kertonut katuvansa, Margarita, Runoilija ja Mustaa jäätä. Lukeminen olisi hidasta ja vaivalloista, joten sitä ei käy tekeminen. Onneksi voittaja selviää vain kansia silmäillen.
Ehdolle ei kelpaa mikä tahansa. Tänä vuonna esimerkiksi numeraalit puuttuvat. Historiassa yrittäjiä on riittänyt: Tasanko 967, 14 solmua Greenwichiin, 27 Eli kuolema tekee taiteilijan, Kangastus 38 ja Kaksi viatonta päivää. Voittoon tarvittiin Hytti nro 6. Numeron pitää osua kohdalleen kuten lotossakin. Mainittakoon myös Kaksi aurinkoa, joka menee vaihtoehtoisesti myös aurinko, taivas, tähdet ja muut taivaankappaleet -nimien lokeroon. Aurinkoratsastus, Kuun puutarhat, Hullun taivaassa, Dessa himlar kring oss städs, Taivaalta tippuvat asiat – näitähän riittää. Kirjailija tuijottelee taivaalle, kun ei muuta keksi. Tästä kategoriasta saatiin voittaja Taivaanpallo. Sitä seurasi Bolla. Maistelepa nimeä hetki ja kerro, mitä esinettä ajattelet.
Vähään aikaan Finlandiaa ei ole herunut isä-, poika- tai miesaiheisesti nimetylle teokselle. Donner työnsi taalat taskuun Far och sonilla 1985. Olli Jalonen teki saman tempun 1990 Isäksi ja tyttäreksillään. 1994 Tuomari Müller, hieno mies korjasi potin. Isän nimeen, Lanthandlerskans son, Lentäjän poika, Ja poika vaikenee, Miehiä ja ihmisiä, Suomies, Graniittimies ja Maailman yksinäisin mies ovat sutineet tyhjää. Ensimmäinen nainen, Jouluvaimo, Voimanaiset ja Underbara kvinnor vid vatten ovat nekin jääneet rannalle ruikuttamaan.
Da Finski -koodi on ratkaistu vain osittain. Edelleen on arvoitus, milloin entistä kuuluu toistaa kuten isä/poika/mies -aiheita tai pullo-palloa, milloin taas yrittää uutta kuten nro tai -ron. Olisiko pian naisten ja äitien vuoro? Kenties pastissi lumoaa valitsijat?
Raija ja Margarita, sekä tulkinnallisesti Heiman, ovat ihmisen nimiä. Kirjoittamattoman säännön mukaan sellaisia otetaan ehdolle, mutta palkintoa ei myönnetä. Näppejään ovat nuolleet vuorollaan Candida, Axel, Leo, Johan ja Johan, Bruno, Umbra, Teo, Lang, Elena, Ellen Llevellyn, Marie ja Herodes – jopa Romeo ja Julia. Viimeisen muuten kirjoitti Jari Järvelä, eikä mikään 1600-luvun sonettiseppo. Niemi on kylläkin voittanut ja myös ihmisen nimi. Tätä ei varmasti tajuttu silloin. Margarita on ruokaa, juomaa ja kuninkaallinen; Heiman kutsuu heilauttamaan iloisesti. Raija on enintään leipäpappi.
Runoilija on tekijänimi, hieman kuin aikanaan Mestari. Vuonna 1995 mestari ja maailmanmestari olivat kielemme käytetyimmät sanat, joten Mestarin voitto oli väistämätön. Sellaista peräliekkiä ei ole eikä tule. Muutenkin Runoilijan seksikkyys romaanin nimenä vertautuu siihen, että ajetaan Helkamalla kirkolliskokoukseen.
Ei kertonut katuvansa on vain kolme sanaa, mutta edustaa pitkien nimien sukua. Pisimmät, yli neljän sanan mittaiset voittajateoksen suomenkieliset nimet ovat Matemaattisia olioita tai jaettuja unia, He eivät tiedä mitä tekevät ja Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista. Tällainen nimi lupaa menestystä kisassa. Kulttuuriväen pöksyt tipahtavat, kun romaanin nimi muistuttaa lausetta. Pituudella on väliä siinä kuin paksuudellakin.
Mustaa jäätä kuulostaa markan dekkarilta ja renkaanvaihdolta. Vuonna 2012 Jää voitti, 2017 Jääkansi ei. Jääkiintiö on toistaiseksi täynnä. Voittajaksi valikoituu Ei kertonut katuvansa, jonka heikkous on mahdoton taivutus. Se ei haittaa, sillä kirja puheenaiheellistuu vasta voiton jälkeen. Jokainen sönköttää sitten parhaansa mukaan kahvipöydissä.
Tässä tulevaisuuden voittajanimiä: Musta 8-pallo, Finlandia-hiihto, Liian paksu mies, Pappa betalar, Koeputkinotko, Pojat suon yli että heilahtaa sanonko mikä ja Westö sitter i Helsingfors. Lisäksi vain vähän tekstiä etu- ja takakansien väliin ja hyvä arvaus siitä, milloin kannattaa julkaista.
Nollapersoona
Julkaistu 24.11.2020